"A gyári elemmel az órám sokkal tovább működött, mint elemcsere után..."

2011.11.27. 22:04

Az "elemcsere" témával nem tudunk eleget foglalkozni. Egyre drágábban lehet komolyabbnál komolyabb kvarc vezérlésű órákat vásárolni. Hívhatják elektro-mechanikusnak, meg kronométer kvarc órának, lehet az akár egy divatóra, akkor is igényel időnként egy új energiatárolót, egy elemet.

A szakmában és közelében töltött eddig közel 20 év alatt rengeteg elemes óra fordult meg a kezem alatt, minden kategóriában. Pár évvel ezelőttig majdnem minden elemcserét szinte azonnal el tudtunk végezni a boltban. Mára ezt a műveletet az órák tömítésrendszerének a komolyodása és a szükséges műszeres vizsgálatok miatt lehetetlen megvárásra megcsinálni. Abba pedig végképp nem mennénk bele, hogy egy gyengébb minőségű elemcserét (ugyanazzal az elemmel, de a teljes átvizsgálás és műszeres vizsgálatok nélkül) hajtsunk végre. Pedig az igény meglenne rá árérzékeny és rohanó világunkban. Nálunk ez nem választható: vagy jól, vagy sehogy. Így tudjuk csak megcáfolni a címben említett állítást. Az elemcserére egy átlagos óránál 2-3 évente van szükség.

 

Egy ETA kvarc vezérlésű szerkezet. Sok órában, például a Certina analóg óráiban található

 

Ami ezt rövidíti:

 

1. gyenge minőségű elemek használata

(cégünk a RENATA svájci elemet használja a 80-as évek óta.

Oka: szinte az egyetlen elemtípus, amin egyértelműen leolvasható a gyártási dátum, így az elem -nálunk biztos!- nem állott, a kapacitásveszteséget nem kell leszámolni a várható élettartamából. Egy másik ok: ha a TISSOT-nak, meg az Omegának megfelel ez gyárilag, akkor nekünk is. Persze létezik ezen kívül sok kiváló minőségű elemmárka, de némelyik a gyári csomagolásból kiszerelve, és lemérve okozhat meglepetéseket. Természetesen minden elemet ellenőrzünk, mielőtt egy órába beszereljük.) 

 

2. a tok nem megfelelő zárása, illetve a tömítések rossz állapota, amiből adódóan az óra egy gyengébb esőben is beázhat. Ha annyira rossz a tömítésrendszer, akkor még párásodást sem lehet észrevenni, hamar kiszárad. A nedvesség az elektronika áramfelvételét drasztrikusan megnöveli (zárlat).

 

3.  ujjlenyomat az elemen, a csapágylemezen és az elektronikán. Ujjlenyomat: zsíros folt! Akadályozhatja a működést, zárlatot okozhat.

 

4. a több funkciós órák igényelnek elektronika újraindítást (AC (all clear), Reset), mely különböző típusoknál eltérő módon történhet meg. Ha nem történik meg, az elektronika hibásan működik, melynek az egyik jele lehet a gyors elemmerülés.

 

5. az óra meghibásodott, nem segít rajta az elemcsere, de azért a legtöbb helyen kicserélik!

 

A baj az, hogy a legtöbb esetben nem jelentkeznek a gondok azonnal, sőt, lehet, hogy csak néhány év múlva.

 

A címben szereplő mondatot természetesen mi is halljuk néha. Az esetek nagy részében kiderül, hogy a tulajdonos emlékei csalnak, és -mivel minden elemcserekor jelöljük az elemet- mindíg igaz, hogy 3-4 éve volt elemcsere, és a tulajdonos a legtöbbször visszaemlékszik, hogy nem elem, hanem szíjcsere volt az órán az elmúlt alkalommal.

Hogy a köztes részmunkákat is elkerüljük (ne kelljen az órával óráshoz járni), nálunk az "új elem szerelése" szolgáltatás mindíg együtt jár egy átvizsgálással, csatjavítással, stiftek cseréjével, stb.

 

Nemrég volt a kezemben egy osztrák ügyfelünk SEIKO digitális órája elemcserén. Ez az óra a 80-as évek elején készült. Olyan állapotban volt a belseje, amit nagyon ritkán látok. Mintha az életben nem szedte volna még szét senki. Amikor jött érte pár hét múlva (törzsügyfél, tudta hol hagyja), szóvá tettem, hogy olyan ez az óra, mintha új lenne, belülről. Kívülről az intenzív használat nyomai voltak láthatók. És megtudtam, hogy mindig ugyanoda vitte: a SEIKO szervizbe Bécsbe a barátjához, aki most már nem dolgozik, ezért hozta hozzánk. Szeretek általunk 15 éve értékesített CASIO-kat látni, meg 11 éves TISSOT-kat, amik hasonlók belülről, mint ez a SEIKO volt, mert ami rajtunk múlik, az szép és jó marad. 

 

P.


Vissza a tetejére
Bezár