A látványórás

2011.02.06. 04:11

Nemzedékek nőttek fel ebben a szakmában úgy, hogy az üzletük volt egyben a műhelyük is. Csodálhatták is a betérők ezt a parányi világot, és a mester tudását: "Ezekből az apró dolgokból tényleg egy működő óra lesz?" - kérdezték sokan csodálkozva. Lett is mindig előbb vagy utóbb, ahogy épp az idő engedte: mert ugye az órás vagy az ügyféllel foglalkozik, vagy az órájával. Ezért aztán sok éjszaka és hétvége lett felhasználva, hogy a határidőket valamennyire tartani lehessen, mert ugye a jó és becsületes órás nem időre, hanem minőségre dolgozik: addig csinálja, amíg tökéletesen jó nem lesz!


A Fater a Nagypapától (anyai nagyapa: idős Oláh Imre órásmester, ma a 93. életévében van jó (!) egészségben) kapta a szakmaszeretetet, merthogy neki otthon is volt asztala, így a túlórákat a családdal egy légtérben tölthette. Ki is tanulta tőle a szakmát, hogy (anno még másodállásban) Ő is a "nyája" mellett kereshesse a kenyerét.

 

Mi már nagyobb léptékben gondolkodtunk, így nem egy asztalt vittünk haza, hanem egy komplex intézményt teremtettünk. Egy műhelyt, ahol nem csak az "éjszakai manók" dolgoznak, hanem a mindennapi órajavító tevékenység folyik. Hiányolják is az ügyfelek az üzletből a Mestert! - "Hát a Péter? Csak nem beteg? ...szabadságon van?..."

 

   
A 60-as években itt "kezdte újra" Nagyapa az államosítás után   A ma is üzemelő "kicsi boltunk" a 70-es években...   Fater is sokáig a pult mögött javította a nagy órákat speciális műhely nélkül


Igen, néhányan megfosztva érezhetik magukat a szakmai profizmustól, az azonnali szakértéstől, vagy vizsgálattól és egyéb rögtön végzett szolgáltatástól. Tudjuk, hogy az óratulajdonosok szeretik látni, hogy mi van belül, és hogy hogyan nyúl az órás kedvencükhöz. (Nem véletlen, hogy a gyárak is ráálltak az üveg hátlapok használatára, sőt egyes márkák a gyártási folyamatba is bepillantást engednek a honlapjukon, és a magazinokon keresztül.)


Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy a műhely kiváló eszköze lett a látványórásnak: minőségi, nyugodt környezetben, a szakma jelenlegi legkiválóbb eszközeivel tudjuk bemutatni, hogy mi minden történik órájával egy javítás során, hogy miről szól ma az órásság. A technika kimentett minket a saját "kirakatunkból", megtaláltuk az új csatornát, hogy ezt a kihalóban lévő szakmát és annak rejtelmeit mutogathassuk a világnak! Az orak.hu most már a FACEBOOK-on is közvetíti (a legutóbb „élőben”!) tevékenységét, és a kulisszák mögé is bepillantást enged.


 

Köszönjük az érdeklődést!
 

K.


Vissza a tetejére
Bezár