Automata anomáliák

2013.06.03. 12:48

Mindenek előtt szeretném idézni az egyik legkomolyabb példaképem, a világhírű marketing oktató Brian Tracy egyik mondatát, melyet érdemes mindig szem előtt tartani:
"minden valakinek a biznisze".
az "olcsó komplikációk" egy kínai szerkezetenAz órakereskedelemben a legrosszabb pozícióban a hozzáértők vannak véleményem szerint. A fórumokon tájékozódó internetes órabulvárokat olvasó nincs elveszve, de semmiképpen nem szakember. A szakember számomra az, aki mélységében naponta gyakorolja a szakmát, teljesen szétszed, meggeneráloz egy kronográf karórát úgy, hogy azon látható nyom nincsen, ügyelve a mutatók, a számlap, a tok, de még a szerkezetben található csavarok épségére is. Egy ilyen művelet kb. 5-6 munkaóra a műszeres ellenőrzésekkel együtt. Agyi és kézi munka egyben, utána kell még egy jó fél óra asszimilálódás a külvilághoz. Szerintem egy sebész orvos tudja, miről írok. Meg sok hasonló hivatásban dolgozó szakember is.
árulkodó az anyaghasználat vagy a csavarok "kékítésének" minőségeAhhoz, hogy ezt a műveletet megfelelően, felelősséggel tudjuk elvégezni, az asztalunkon fekvő "páciensnek" megfelelő anyagminőségűnek kell lennie. A számlap anyaga, a mutatók anyaga, a csavarok, a csapágylemezek anyagfelhasználása és gyártási minősége megfelelő kell, hogy legyen, mert az tény, hogy ha valami gyárilag gyenge, akkor nem tudunk belőle jót csinálni.
Egy nagyon érdekes üzleti modellel szemben szeretném most az olvasóinkat megvédeni. A hamis órák ellen a hatóságok egyre jobban lépnek fel mindenütt a világban, bár nem elég hatékonyan. De most ez az írás nem ezekről szól. Egy olyan átverésről, aminek az eredménye egy olyan termék, amely SOHA nem fekhet egy valódi szakmabeli asztalán, mert a minősége -azt, hogy garanciával karbantartást, javítást lehessen rajta eszközölni- nem teszi lehetővé.
Már két éve írtam, hogy ez lesz!
kedvelt tulajdonság az áttört számlap vagy a tourbillonA modell: ügyes üzletemberek az akár 150-200 éves luxusmárkáktól lopják a dizájn-t és hozzájuk hasonló történeteket költenek, csinálnak egy honlapot Svájcban vagy Németországban, ahová feltöltik a kollekciót árakkal (melyik luxusmárkának a hivatalos honlapján találunk árat?) Ez lesz a hivatalos honlap. Itt természetesen nem lehet megvásárolni a terméket. De nem is akarnák olyan áron megvenni 1500-2000€-ért. Inkább titokzatos helyeken, regisztrációs webshopokban, márka nélküli egy évre berendezett helyeken lehet megtalálni ezeket a teljes háttértámogatást nélkülöző termékeket. A baj az, hogy kiírják a termék mellé, hogy csak most 80000 HUF, azaz negyedáron megkaphatja. Utánanéz a "hivatalos honlapon", és már teszi is a kosárba. Látjuk, és kérdezik a véleményünket, és hozzák apró, órákhoz nem méltó hibákkal. Nem tudunk jók lenni innentől. Hihetetlenül nehéz innentől imponálni, hiszen az új kedvencéről kérdez. A tulajdonságok már az óra túldizájnos, de érezhetően olcsó dobozától, a szagától, a tapintásától nyilvánvalóvá válhatnának. Aztán a leesett mutató, a nem működő, két hét után kopott felhúzószerkezet mindezt aláírja. Kínai konstrukció a javából, ami nem lenne baj, rajongok néhány kínai cuccért. Csakhogy a mechanikus automata szerkezet a világ legprecízebb folyamatosan intenzíven működő csak mechanikus rendszere. Megfelelő anyagfelhasználással és karbantartással egy ilyen szerkezet akár örök darab is lehet. Ezek a termékek maximum egy-két évig, bár német kollegáim szerint hat hónapig teljesítenek napi viselet mellett "tökéletesen". A cégük összeállított a teljesség igénye nélkül egy fekete listát is...
Gondolja meg még egyszer, vagy ha nyolc napon belül vásárolt ilyet, küldje vissza. Inkább egy jó Citizen, vagy egy Seiko, esetleg egy nyaralás, vagy egy mobiltelefon. A svájciak a jó minőséget tartják, de az automata valódi svájci órák alapára nem csökken, nő! Kb. 130000 Ft-ért valóban svájci minőségi automata karórát lehet vásárolni...

 

P.
 


Vissza a tetejére
Bezár