Az órástanuló blogja

2013.05.29. 11:00

Azt hiszem büszkén lehet viselni ezt a titulust mert az órás olyan, mint a jó pap - no nem azért mert bort iszik és vizet prédikál, hanem mert - holtig tanul. Látom/hallom ezt 20-25 éves tapasztalattal rendelkező kollégáimon, akik nagy rutinnal generáloznak, alkatrészt gyártanak, kunszt munkákat végeznek… 

Miért született ez a blog? Talán a „kényszer”, némi főnöki „biztatás” :) (rajta kívül nem hiszem, hogy bárkinek is hiányozna egy ilyen írás). És amúgy sem volt könnyű írásra adni a fejem műszaki ember lévén (és ez már középiskolai irodalom jegyeimen is látszott).
Ugyanakkor a téma kiválasztása, megálmodása már koránt sem volt ennyire nehéz, elvégre ÓRAMÁNIÁS vagyok. Ezért is lettem órás?! (Mert időközben csatlakoztam az orak.hu csapatához és elvégeztem az órás iskolát.)

 

De a karórák iránti vonzalmam már egészen kis koromban megmutatkozott: a családi legenda szerint 3-4 évesen is csak működő mechanikus órával lehetett lekenyerezni, csak azzal éreztem jól magam a játszótéren és minden alkalmat megragadtam arra, hogy az oviba menet valahogy kicsempésszem a kantáros farmerom zsebében a szülők valamelyik időmérőjét.

   GN120 - SWATCH BACKSTAGE
  az "Első"

Még édesapám hősies küzdelme árán a búcsúban szerzett, kétpálcás műanyag karórát is nemes egyszerűséggel az első vizsgálat után szép ívben elhajítottam a bal vállam felett. Aztán az általános iskolában évekig nem hordtam órát, egy szakszerűtlen elemcserének köszönhetően átélt csalódás miatt (már akkor is volt ilyen?! sajnos)


Valójában honnan eredeztethető az órák iránti olthatatlan vágy? Hát igen egy Swatch-csal kezdődött. Ajándékba kaptam, Ausztriából a 90-es évek elején (14-15 évesen). Húúúú de menő volt.


Noha csak egy alap modell volt - ma Originals-nak neveznék - imádtam, büszkén viseltem, mindig mindenhol hogy lássák Nekem SWATCH-om van! Aztán már nem volt megállás. Az egyik követte a másikat: Musical, Irony, Loomi, Access/Snowpass… a barátnőmnek is Swatch-ot vettem ajándékba :) . Muszáj volt.

 

SLK116 - SWATCH ACOUSTICA   YSS110G - SWATCH MINX  - ezt nem én hordtam :)  SHB103 - SWATCH BOARDER-X   YMS1006 - SWATCH TOMORROW NEVER DIES
musiCall   Irony Lady Access Snowpass   007 James Bond

 

 

YGS4002 - SWATCH SMOKING  
az "IRONY"  

Még a főiskola alatt is csodálták az évfolyamtársak és gyakran elkérték a csuklómról: „Az egy Irony? Megmutatod?”. Egy életérzés volt és azt hiszem az is marad.
Olykor a haverokkal jókat mókáztunk az enyhén illuminált társakon, ahogy próbálták szemmel követni a Musicall sebesen forgó mutatóit - miután szerencsétlenségükre hajnalban tőlünk kérdezték meg mennyi az idő.
Noha az évek alatt némileg „megkomolyodtam”, az ízlésem is változott - követve a trendet egyre nagyobb méretű órákat hordok - de a mai napig jóérzéssel nézek a huszonegynéhány darabos óragyűjteményem* eme stílusos "műanyagdarabjaira".

 

  * Noha biztosan sokan csak megmosolyognák, hiszen nincsenek közte milliós darabok, számomra mégis különleges. Hiszem azt, hogy nem lehet mindent pénzben mérni és az ilyen gyűjtemények értékét az érzelmi kötödések adják, teljesen függetlenül az óra valamikori új árától

Most, hogy már hivatalból (is) figyelem az óraipar újdonságait felmerült a kérdés – a Sistem 51 kapcsán – "A Swatch ismét forradalmat csinál?" És már kérdezték tőlem az üzletben milyen lesz az új automata szerkezet? Mennyire lesz tartós, lehet-e karbantartani? Nos őszintén nem tudom és gondolom tapasztalt kollegáim is csak találgatni tudnak. Én azon gondolkodtam tényleg fontos ez? Hiszen a Swatch nem is óra (noha az) de sokkal inkább, mint korábban utalni próbáltam rá egy divat, egy életérzés, egy hangulat, örömforrás …
De ennél többet nem kell, hogy nyújtson – a pontos időt tulajdonképpen megtudhatom a mobilomról is – és noha nem egy "súlycsoportban versenyeznek" egy több millió forint értékű saffhaúzen sem feltétlenül ad különlegesebb vagy nagyobb örömet.

 

  Swatch Sistem 51
  Swatch Sistem51

És a Swatch nem kertel, nem hiteget – mint sok manapság hangzatos német „óramárka”, mert most divat automatát venni - egyszerűen jó. Mert igen műanyagból is lehet minőséget gyártan csak meg kell tapintani, kézbe venni és az ember érzi, hogy igen ez nem valami távol keleti tömegtermék ezt valóban igényes emberek tervezték/gyártották igényes embereknek. Viszont aki megveszi, nem cipeli magával a karbantartás szürke fellegeit, egy jó minőségű automata óra 4-5-6-7 évig megy el karbantartás nélkül, és mi lesz addigra a Swatch-al? Addigra végleg meg fog állni? Előfordulhat, hiszen csodára Ők sem képesek, de számit ez? biztosan NEM! Megy a vitrinbe a többi közé – hiszen a kvarc modellekben sem cserélgetem az elemeket, nem hordom már őket, ők már pihennek, megérdemelt nyugalmukat élvezik - a szép emlékeket őrzik: a szép nyarakra, a jó bulikra, csajozásokra, … emlékeztetnek. Jól van ez így, erre lett kitalálva. 100CHF nem pénz? De igen. De 5év az nagyjából 1825 nap, ha naponta csak 20Ft megtakarítással számolok, az 36500HUF, hoppá észre sem veszem és a csuklómon az utód: egy új szín vagy új minta és új élmények, új kalandok, de ugyanaz az életérzés :D
 

N.A.


Vissza a tetejére
Bezár