A hallgatásról

2019.11.07. 09:38
Minden olvasót szeretettel üdvözlök. Bálint Péternek hívnak, vagy bp-nek, óráspeti-nek, "az" órásnak, vagy valami ilyesminek:
2013-ban, amíg kommentelni lehetett az írásainkat, érkezett egy komment egy elégedetlen webshop vásárlótól (nem, nem az orak.hu-tól vásárolt): "biztos vagyok benne, hogy a bálinték is így csinálják, bár még sosem voltam náluk..."
A találgatások és címkézések világában, amikor a valódi szakemberek, a valódi tudósok, a valódi tanítók és művészek felhúzott szemöldökkel, szomorúan figyelik a tért nyert mindenre kiterjedő ítélkezést, a hallgatást válsztják, és az ítélkezés teréből visszavonultan "csak" teszik a dolgukat. A releváns információkért meg kell küzdeni az internetes kereséskor, vagy a könyvtárban. Azzal dolgozni kell, látni kell tudni. Így az összegyűjtött információk alapján képesek vagyunk megtalálni a megoldást, az orvost, a tanítót, a szerelőt, a szakembert.
A hallgatásunk alatt hatalmas fejlesztés, tanulás, fejlődés, kudarc, siker van a hátunk mögött, ezt konstatálja ügyfeleink hű tábora. 
A blogunk ismételt beindítására inspirásló rövid Márai idézet:
 
"A hallgatásról és a hallgatókról. De hallgatni sincs mindig jogod; különösen, ha a fecsegő megszólal, előbb-utóbb felelned kell. Természetesen mi sem lenne vonzóbb, sem kényelmesebb, mint mindig és minden alkalommal hallgatni az emberek között, s csak műveden át szólani a világhoz – műveden át, amit lehet egy könyv vagy egy pár tisztességesen varrott cipő, vagy éppen csak a türelmes és kiegyensúlyozott létezés ténye. Ez lenne a legszebb; de az élet nem adja ilyen olcsón a megoldást. Hallgatnod kell, de nem úgy, mint aki kényelemből vagy gőgből, megvetésből hallgat; ehhez nincs jogod, mert ember vagy, s embertársaidnak joguk van kérdéseikre tőled is választ kérni. Nem, úgy kell hallgatnod, mint aki őriz valamit. S csakugyan, aki felelősséggel hallgat, mindig megőriz valamit: egy titkot, egy rangot, az emberi műveltség öntudatát. De néha beszélned is kell, le kell dobnod a hallgatás sötét palástját, meztelen testtel kell a porondra lépned, kezedben az emberi párharc méltányos fegyverével, az igazsággal. Ha az igazságot tagadja valaki, nincs jogod hallgatni". (Márai Sándor: Füves könyv)
 
Nagyon szeretjük a szakmánkat, az embereket, a tevékenységünket. Tudjuk, hogy nálunk sok minden a címkézett sablonokhoz képest másképpen történik, sok mindenhez utópisztikus (sok kitartással működik) és naiv a hozzáállásunk. Az órák világát az üzleti érdekeken túl figyeljük, és látjuk, hogy mi történik, mit vásároltatnak, és mi mit vásárolnánk, és hol. Látjuk, ha egy-egy terméket csak a biznisz szült és a "neszesemmifogdmegjól" kategóriát erősíti, és látjuk azokat, akik kitartón, jól és szépen tartják meg és erősítik a technológiai fejlődés segítségével azt, hogy még mindig tud ez a szakma hosszú távra teremteni, és örömet okozni.
 
A hetente megjelenő írásainkban megmutatjuk, alátámasztva képekkel, mi miért lelkesedünk, miért csodás számunkra még mindig az óraipar.
 
A kommentelést hamarosan lehetővé tesszük, kérdésekre szívesen válaszolunk. A "kocsmai" stílusú, rossz indulatú, tőlünk  idegen termékeket vagy szolgáltatásokat népszerűsítő kommenteket nem jelenítjük meg. 
 
P. 
 
 
 

Vissza a tetejére
Bezár