Jaj, ez egy automata óra! ...másodszor...

2012.04.15. 15:19

Ezen írás elődje több mint két éve született.

Az lett a legsikeresebb cikkünk(blog) eddig, pedig így visszaolvasva nem olyan sok információ volt benne. Az olvasottsága alapján mégis több, mint amit a kereskedelemben adnak.

Szeretjük a mechanikus órákat.

 

Sajnos nagy-nagy hígulás figyelhető meg ebben a témakörben (is).

Elnézést mindenkitől, aki már vásárolt, vagy fog vásárolni olyan automata órát, amelyben kínai szerkezet van, de tőlem erről itt hallanak utoljára, és soha nem fogjuk elvállalni javításra, legalábbis addig nem, amíg ennyire gyenge anyagminőséggel gyártják őket. Sajnos a pár év alatt, amióta piacon vannak ismeretlen, de jól csengő "divat"-óramárkákban, azóta feltűntek nálunk is az órásasztalon apró hibákkal, aztán beskatulyáztuk őket. És csakis ezt a skatulyát érdemli egy mechanikus óra, amivel már viszonylag új korában gond van. Nem írunk márkákat. A konstrukció ezeknél a szerkezeteknél határeset, hogy jó, de az anyagfelhasználás, megmunkálás nagyon gagyi.

 

Kínai automata
kínai mechanikus szerkezetek...

Ezek a szerkezetek már 10-20€ körül elérhetők. Jobb a kvarc Kínából! Először a hamis órákban tűntek fel, aztán már spanyol, német, amerikai és még sok ilyen-olyan  márkanév alatt kerülnek forgalomba.

 

Persze órás-demagógiám szól belőlem, nem vagyok elég modern -gondolhatná az olvasó.
Mégis számomra: egy jó minőségű automata vagy mechanikus óra a megvásárlás pillanatában azt ígéri, hogy örök darab!!! Természetesen a megfelelő és szakszerű karbantartások mellett.

Ez jellemző lenne egy Citizen vagy egy alap Seiko automatára is, de a legolcsóbb modelleknél a 6 éves karbantartás árát már csak rendkívüli érzelmi kötődés (mely a legtöbbször az óráknál kialakul!) miatt vállalja a tulajdonosa.

 

Egy az alábbiakban átnézhető konstrukciós csodának a karbantartásánál természetesen nem kérdés, hogy megéri-e a generál. Sőt! A ragaszkodás az ilyen daraboknál alakul ki még jobban! Persze egy ilyen óra szakszerű, becsületes felújítását követően hozzánk is kialakul a ragaszkodás.

 

A világ legismertebb, legtöbbet emlegetett, dícsért, szídott, de alig ismert szerkezete, amelyet 300000 Ft-tól akár több millióig megtalál az ember bizonyos óramárkákban, de egyre kevesebben. Ez az ún. Valjoux (valzsú) szerkezetnek becézett ETA 7750, és az ő változatai.

 

 ... egy limitált

Certinában...

 

 ...vagy egy Breitling

Navitimer-ben...

 

 ...sokszor

COSC

chronométerekben

 

Hát persze, ugyanaz a szerkezet van benne, csak az egyik egymilla, a másik meg fél, akkor inkább a feles a jobb, az jobban megéri... -olvasnám sok "hiteles" forrásban a neten.

Az ETA a szerkezeteket három csoportban gyártja. Az Elaboré, a Top és a Chronométre kategóriákban. A billegő, a hajszálrugó, a felhúzórugó anyagában van különbség, valamint a tesztelésben, díszítésekben, és még sok apróságban. Az apróság nem "apróság". A mi témánkban mindig a részletekben mutatkozik meg igazán a minőség. Mint mindenben amúgy szerintem.

 

Elaboré Top Chronométre
 Elaboré alkatrészei    Chronométre alkatrészei

Hivatalos összehasonlító

táblázat

 

Szakmánk sok minden tanulságot hordoz magában. Egy ilyen óra generálja minimum 6-8 órás folyamatos rendkívül szakszerű koncentrált munkát igényel. Részmunkát az óra 4 éves kora után nem vállalunk, szabályzást sem. Amikor egy mechanikus óra elkezdi a nyögdécselését, pontatlanságot produkál, nem működik olyan hosszan, mint ahogy azt eddig megszoktuk, akkor az un. részmunka, "tódozás-fódozás" nem segít, mert mi szakemberek tudjuk, hogy csak az segít az egészen hosszú távon, ami manapság sok mindenen segítene: szedjük szét, és rakjuk össze újra!
 

         
         
     
         
   
         
         

 

Egy mechanikus óra tulajdonosa előbb-utóbb szakembert keres az órájához.

Az igazi órás egy szükségtelen rossz a kereskedőknek, de a komoly óra ragaszkodó tulajdonosának öröm. Így van annyi munkánk: maga az utolsó reményem... ...ez a legtöbb kapcsolat kezdete. Nekünk egyszerűbb, a jó óra tulajdonosának olcsóbb, ha velünk kezdi. A vásárlástól! 

 

P.


Vissza a tetejére
Bezár