Okosóra - Az elkerülhetetlen?! (2. rész)

2015.03.03.

Remélem az első rész történelmi áttekintőjével (és a fogalom sajátos megközelítésével) sikerült felkelteni némi érdeklődést. Folytatnám az áttekintést a már elérhető és hamarosan megjelenő megoldásokkal. Nem tájékozatlanságból - inkább elfogultságból, no meg azt szemelőtt tartva, hogy a cikk terjedelmét sikerüljön ésszerű, fogyasztható kereten belül tartani - ismét elsősorban az "igazi" karórák világából szemelgetnénk.

HOL TARTUNK MOST?

Mint az írás elején is utaltunk rá, nem célja a cikknek egy átfogó termékbemutató, hiszen termérdek készülék van már a piacon illetve valamennyi neves mobilgyártó bemutatta saját termékét Sony, LG, Samsung, Apple, Acer, Motorola, ... és szinte a csapból is ezek folynak.

CITIZEN Eco-Drive ProximitySzámunkra (órás szemmel) - és bízom benne annak is, aki oldalunk olvasásásra szánta el magát - sokkal érdekesebbek azok a megoldások, amik valódi karórákat ruháznak fel "smart" funkcionalitással. Merőben más megközelítést láthatunk a tervezés és megvalósítás során. A cél itt elsősorban nem a lenyűgöző kijelző, vagy a telepíthető alkalmazások sokasága, sokkal inkább a mindennapi használhatóság: az elsődleges funkció az idő jelzése - a többi hab a tortán - tehát ezek az órák önmagukban is megállják a helyüket és ami talán még fontosabb hosszú üzemidővel rendelkeznek, nem kell őket egy-két naponta tölteni. Mindezt gyakorlatilag a kis energiaigényű Bluetooth megoldások megjelenése tette lehetővé, melynek segítségével kommunikálni tud a megfelelő alkalmazást futtató (és kompatibilis) okostelefonnal. A korai képviselője a 2012-ben bemutatkozó Citizen Eco-Drive Proximity, melyről megjelenése előtt egy rövid beharangozót mi is összeállítottunk. Sajnos azóta tudjuk, hogy a Citizen ezeket a modelljeit régiónkban nem hozta forgalomba.

A szintén japán CASIO - évtizedek óta jelentős szereplője a digitális órák világának, amit az előző részben megjelent történelmi visszatekintő is jól mutatta - természetes, hogy ebben a kategóriában is képviselteti magát. Akik követik a CASIO kínálatát, vagy a honlapunkon megjelenő termék beharangozókat azok számára nem újdonság, hogy ők már évek óta piacon vannak széles kínálattal az "igazi" okosórák piacán. Egyaránt találunk modellt a sportos alapkollekcióban, - mely a hagyományos pulzusmérős sportórák kiváltására hivatott az STB-1000, mely korántsem tökéletes, de ár/teljesítmény tekintetében szerintem verhetetlen. Mindezt annak köszönheti, hogy nincs telepakolva drága szenzorokkal - nagyon okosan a csatlakozott telefonét használja - csupán megjeleníti a mért adatokat. Különböző sportokhoz - kerékpározás, gyaloglás, futás, ... - különböző alkalmazásokat telepíthetünk a telefonra és testreszabhatjuk melyik kijelző részen, milyen információ jelenjen meg (sebesség, megtett távolság, pulzus, ...).

Az alkalmazásokhoz kötődő sport funkciókon kívül természetesen alapszolgáltatás a pontosidő telefonról történő szinkronizálása, a telefon értesítések megjelenítése ( bejövő hívás, e-mail, szöveges üzenet, naptár esemény), a zene vezérlési lehetőség és a telefon kereső. Azonban a telefon nélkül is mint teljes értékű karóra használható, a "megszokott" sportfunkciókkal:

  • Stopper 120 köridő memóriával,
  • Visszaszámláló riasztás,
  • Multifunkciós riasztás (rezgő és Snooze funkcióval),
  • Világidő,
  • Öröknaptár,
  • Automatikus LED-es háttérvilágítás.
  • Mindezt 100m vízállósággal(!) és 2 év** elem élettartam mellett. (** gyártó által számított érték, átlagos használatot feltételezve).

Aki nem kifejezetten sportoláshoz keres magának okosórát, az is talál magának megfelelőt az EDIFICE családon belül. Az EQB-500-as egy sportosan elegáns stílusú, robosztus, tömör acél tokos óra, és hasonlóan a Citizen megoldásához kizárólag analóg kijelzéssel rendelkezik. Funkcionalitásában ez rendelkezik a legkevesebb extra szolgáltatással*, de ez a világ első okosórája, mely 300 világváros zónaidejét ismeri és fényenergiával működik - tehát nem igényel töltést vagy elemcserét! (Hamarosan 2 új taggal bővül a család. Bázelben bemutatták az utódot, az EQB-510-et, illetve az analóg-digitális ECB-500-at)

 

* Idő szinkronizáció a telefonról, Világidő/zónaidő beállítás, Ébresztés, Telefon kereső funkció, Stopper mérési adatinak átvitele a telefonra

 

Akik csak most ismerkednek az okosórák világával, azoknak meglepő lehet, hogy a G-SHOCK kollekció klasszikus, digitális sorozatának - az G-SHOCK 5600-as és G-SHOCK 6900-as -  okosított, bluetooth-os verzióiból már a 2. generációs modelleket is kifuttaták! Igen, Ők ennyivel tartnak a többiek előtt.

Jelenleg egy különleges, zenére "kihegyezett" analóg-digitális típust - és annak színváltozatait - kínálja G'MIX fantázianévvel a GBA-400-as sorozatból.

 

Mindegyik modell igazi "életre termett": vagány, sportos, strapabíró, ütésálló, dupla tokozásban, 200m vízállósággal(!) és 2 év* elem élettartam mellett (* gyártó által számított érték, átlagos használatot feltételezve).

1. generációs
GB-6900A GB-6900B
az első
generációs
a második generációs
mindkettő a múlté, 2013-ban illetve 2014-ben kifuttatta a gyártó

 

CASIO G-SHOCK - G'MIX
a CASIO G-SHOCK G'MIX BLUETOOTH kollekciója

 

hamarosan folytatjuk »

 

 

Vissza a tetejére
Bezár