Okosóra - Az elkerülhetetlen?! (3. rész)

2016.01.03.

Remélem az első rész történelmi áttekintőjével (és a fogalom sajátos megközelítésével) sikerült felkelteni némi érdeklődést. Folytatnám az áttekintés a már elérhető és hamarosan megjelenő megoldásokkal. Nem tájékozatlanságból - inkább elfogultságból, no meg azt szemelőtt tartva, hogy a cikk terjedelmét sikerüljön ésszerű, fogyasztható kereten belül tartani - ismét elsősorban az "igazi" karórák világából szemelgetnénk.

HOL TARTUNK MOST?

Mint az írás elején is utaltunk rá nem célja a cikknek egy átfogó termékbemutató hiszen termérdek készülék van már a piacon illetve valamennyi neves mobilgyártó bemutatta saját termékét Sony, LG, Samsung, Apple, Acer, Motorola, ... és szinte a csapból is ezek folynak.

CITIZEN Eco-Drive ProximitySzámunkra (órás szemmel) - és bízom benne annak is aki oldalunk olvasásásra szánta el magát - sokkal érdekesebbek azok a megoldások, amik valódi karórákat ruháznak fel "smart" funkcionalitással. Merőben más megközelítést láthatunk a tervezés és megvalósítás során. A cél itt nem elsősorban a lenyűgöző kijelző vagy a telepíthető alkalmazások sokasága, sokkal inkább a mindennapi használhatóság: az elsődleges funkció az idő jelzése - a többi hab a tortán - tehát ezek az órák önmagukban is megállják a helyüket és ami talán még fontosabb hosszú üzemidővel rendelkeznek, nem kell őket egy-két naponta tölteni. Mindezt gyakorlatilag a kis energiaigényű Bluetooth megoldások megjelenése tette lehetővé, melynek segítségével kommunikálni tud a megfelelő alkalmazást futtató (és kompatibilis) okostelefonnal. A korai képviselője a 2012-ben bemutatkozó Citizen Eco-Drive Proximity, melyről megjelenése előtt egy rövid beharangozót mi is összeállítottunk. Sajnos azóta tudjuk, hogy a Citizen ezeket a modelljeit régiónkban nem hozta forgalomba.

A szintén japán CASIO - aki az egyik legnagyobb fejlesztő a digitális órák világában, amit az előző részben megjelent történelmi visszatekintő is jól mutatta - ebben a kategóriában is szélesebb termékpalettával rendelkezik. Ők nem elégedtek meg egyfajta szerkezet típus kifejlesztésénél, egyaránt kínál megoldást az alap kollekciójukban, az EDIFICE családon belüll -  az EQB-500-as,  mely hasonlóan a Citizen megoldásához kizárólag analóg kijelzéssel rendelkezik - és természetesen a G-Shock modellek között.

Az alapkollekcióban található egy kiváló sportóra STB-1000, mely korántsem tökéletes, de ár/teljesítmény tekintetében szerintem verhetetlen. Mindezt annak köszönheti, hogy nincs telepakolva drága szenzorokkal - nagyon okosan a csatlakozott telefonét használja - csupán megjeleníti a mért adatokat. Különböző sportokhoz - kerékpározás, gyaloglás, futás, ... - különböző alkalmazásokat telepíthetünk a telefonra és testreszabhatjuk melyik kijelző részen milyen információ jelenjen meg (sebesség, megtett távolság, pulzus, ...).

 

Természetesen a telefon nélkül is mint teljes értékű karóra használható, találunk benne:

  • stoppert,
  • 120 köridő memóriát,
  • Visszaszámláló riasztást,
  • Multifunkciós riasztást
    (rezgő és Snooze funkcióval),
  • Világidőt,
  • Öröknaptárt,
  • Automatikus LED-es háttérvilágítást.

 

Mindezt 100m vízállósággal(!) és 2 év* elem élettartam mellett (* gyártó által számított érték, átlagos használatot feltételezve).

A G-Shock kollekción belül jelenleg három különböző sorozatot is találhatunk a GB-5600, a GB-6900 és a GBA-400

 

MIRE VÁRUNK- A KÖZELJÖVŐ

Számos neves svájci óramárkát (Swatch, Tissot, Tag Heuer, ...) hoztak hírbe a közelmúltban, hogy már folynak a fejlesztések, benfentesek azt is tudni vélik mindenki a bázeli kiállítása időzíti a leleplezést.

Sokkal konkrétabb információ ami az elmúlt hetekben érte el a nyomtatott és online sajtót, egy szilíciumvölgyi elektronikai vállalkozás, a MotionX (aki egyébként nem ismeretlen a "fitness trackerek" világában) társulva néhány svájci óragyártóval egy új platformot jelentett be. Ők a koncepciót HOROLOGICAL SMARTWATCH néven említik.

Szándékosan használom ezt a kifejezést - noha minden bizonnyal nem a levegőbe beszélnek és valószínűleg hamarosan kézbe is vehetjük de - jelenleg konkrét termék még nincs a piacon, illetve itt nem is egy termékről beszélhetünk sokkal inkább egy technológiáról, egy az adott problémára adott egyfajta egyedi megoldásról, mellyel a közeljövőben több márkanév alatt, a legkülönbözőbb stílusú karórában is találkozhatunk.

Beszédes elnevezés, de mit is takar valójában? Tömören fordíthatnánk úgy, hogy az "órás okosóra". Gyakorlatilag egy új kategóra jelenik meg ezzel: a fitness tracker (aktivitás monitorozó) és egy ízig-vérig stílusos karóra házasítása. James Bond is megirigyelhetné, hiszen még egy elegáns öltönyhöz viselve is észrevétlenül teszi a dolgát, csak a szakavatott szemlélő mondja meg róla, hogy többről van szó mint egyszerűen egy elegáns időmérőről.

 

   
         
Frederique Constant   Alpina   Mondaine Helvetica

 

Az általunk is forgalmazott márkák modelljeiről természetesen részletesebb bemutatóval is jelentkezünk.


Vissza a tetejére
Bezár