Vizes órák

2012.01.27.

Mint minden nyáron, most is összeállítottunk egy kis kollekciót az óraipar „vízparti nyaralásra optimalizált” modelljeiből. Ezek nem feltétlenül klasszikus és komoly búvárórák, de biztosan sportosak és a strandon nem vallanak szégyent.

SEIKO SPORTURA KINETIC - SKA511P1

Seiko – búvár Sportura

A Seiko Sportura kollekciója dicső múltra tekinthet vissza, csakúgy, mint az elektromechanikus Kinetic- (5M62) szerkezet, mely a bemutatásra kerülő modellben is ketyeg.

Diver’s 200 méterig vízálló, rozsdamentes acéltokkal, lecsavarozható a korona és a stoppernyomógomb is. Érdekes még, hogy a gyári specifikációkban a mágneses térrel szembeni védettséget is megadják: 4800 A/m.

A számlap köré ezúttal is mindkét irányba forgatható lünetta került, az üveg anyaga zafír, a szíj pedig acél vagy poliuretán.

A formatervről itt is elmondható a biztosra törekvés, és bár eléggé hasonló a Mido-modellhez, itt sokkal masszívabb, vaskosabb benyomást sikerült kelteni. Mindezt kb. 550–600 eurós árfekvésben.

 

Mido – a kék óceán csillaga

A Mido 1944-ben mutatta be az első Ocean Star karórát. A vidám kék szín és a hullámimitációk a számlapon már megszokott látvány a hasonló célú óráknál. Ennek ellenére az átlagos szemlélő szépnek és harmonikusnak fogja találni ezt a modellt is, igaz az Omega és a Rolex már sokat tett ezen stílusjegyek elterjesztéséért.
  

 Mindettől függetlenül a Ocean Star Captain korrekt tartalommal bír műszakilag, a tok és szíj rozsdamentes acél, az óra zafírüveges, a lünetta forgatható, a vízállóság pedig 200 méter.

 

  A szerkezet a jól ismert ETA 2836-2, 40 órás járástartalékú automata, óra-perc kijelzéssel. A mutatók feketék, ami kevésbé lenne leolvasható kék háttéren, ezért fehér superluminova festést kaptak, csakúgy, mint a számlap órajelzései.

 

 

 Hanhart Primus Diver

 

Hanhart Primus Diver – fekete kagyló

 A 2009-re datálható Primus-modellek idén kapták meg az ADLC (diamond-like-carbon) fekete felületkezelést, mely rendkívül ellenálló. Ez a modellcsalád Pilot, Racer és Diver [pilóta, (autó)versenyző, búvár] verziókban is létezik, mindegyiken jellegzetes brandjellegzetesség a piros nyomógomb, mely az első Hanhart pilótaórákat idézi fel. Megjegyzendő egyébként, hogy a sárga segédszámlapos alverzió kifejezetten breitlinges benyomást kelt.
   A nagyméretű acéltokra azt optikailag tovább növelő, mindkét irányba forgatható lünetta került, ami a búvárórákon megszokott módon a víz alatt töltött idő mérésére/viszonyítására szolgál. Természetesen, mint az búváróránál elvárható, a lünettán sötétben is világító jelzés található, de az számlap jelzései is kaptak bőven superluminovát.

 

 

  A számlapon a kismásodperc-segédszámlap 9 óránál található, a 30 perces 3 óránál, míg a dátumablak 6 óránál.
  A szerkezetet HAN38-ra keresztelték, de nem okoz nagy meglepetést ebben az árfekvésben, hogy ez nem más, mint egy kissé átdolgozott ETA–Valjoux 7750-es kronográfkaliber. 28 800 óránkénti rezgésszám, 28 kő és vörös Hanhart-logóval díszített rotor. A rotor egyébként látható is, hiszen a hátlap zafírüveg. Emiatt 100 méteres a vízállóság, tehát a mélytengeri búvárkodás helyett ez csak könnyűbúvárórának használható igazából. De ez a vevők 99,9%-át úgysem fogja érdekelni.
  A viselési komfortot növeli ezeknél a modelleknél a különálló, flexibilis szíjtartó fülmegoldás is, de
kétségtelenül a sportos designhoz is nagyban hozzájárulnak, csakúgy, mint a kaucsukszíj. Ezen és a koronán is ott a Hanhart-felirat, illetve a „h”-betűs logó.

 

 

Oris – csajos búvár

A sok súlyos, macsós darab után némi felüdülés a habkönnyűnek tűnő Oris Divers Mid-Size, mely sokkal inkább néz ki ékszerórának, mint búvárkodásra termettnek. Pedig megvan mindaz a jellegzetessége, ami a szabványok értelmében is kell ahhoz, hogy a búváróra-megnevezést egyáltalán viselhesse. Sőt, még olyan extrákat is tud ez a modell, hogy a fehér kaucsukszíj hosszát könnyű hosszabbra venni, hogy a búvárruhán kívül is lehessen viselni. A 36 mm-es tok már éppen elegendően nagy, hogy a leolvashatóságot megkönnyítse, de még elég kicsi, hogy a női csuklót ne „nyomja agyon”.

Az óra 300 méterig vízálló, a forgatható lünetta és a sötétben világító jelzések (mutató, lünetta) itt is alapkövetelmények. Annál érdekesebb egy búvárórán, hogy a 12 számjelzésnél 12 db gyémántot találni 0,108 karát tömeggel.

Tehát bármily meglepő, az Oris olyan búvárórát alkotott, melyet akár nagyestélyihez is felvehetnek a sportos hölgyek.

 

   

 

Certina – Action Diver

A Certina régóta gyártott DS- (Double Security) családjának automata búvárkivitele annyira hangsúlyozni kívánja búváróraságát, hogy számlapján viseli a „Diver’s watch 200 m / ISO 6425” feliratot. A hat óránál olvasható hosszú szöveg nemcsak a modellnévről és vízállóságról tájékoztat tehát, azon ISO-szabvány számáról is, mely körülírja azokat a feltételeket, amik teljesítése nélkül nem is lehetne a búváróra nevet adni egy terméknek.

A DS Action Diver Automaticban ETA 2824-2 kaliber dolgozik, óra-perc-másodperc kijelzéssel. A 43,2 mm-es tok tehát inkább a férfias benyomás keltésére szükséges, semmint a szerkezetnek helyet adni. A rozsdamentes acél- vagy titántok hátlapja csavaros rögzítésű, és a rajta látható teknőcmotívumot a Certina 1950–1960-as évekbeli búváróráiról emelték át. A korona természetesen lecsavarozható a tömítettséghez.
   A számlap és a forgatható lünetta alapszíne a fekete, ami a nagyméretű fehér luminova jelzésekkel és számlappal rendkívül kontrasztos.

 

   Többféle konfigurációban kapható, többféle áron, de mind 1000 svájci frank alattira belőve: acéltok, kaucsukszíj: 770 frank, titántok, kaucsukszíj: 895 frank, titántok, titánszíj: 930 frank. Kifejezetten korrekt ár/ érték arányúnak tekinthetjük.
 

 

 Vass Gábor

Prémium Óra Ékszer Magazin - 2011. augusztus - szeptember

 

Vissza a tetejére
Bezár