Szembeszél...

2011.01.25. 21:27

Köszönjük mindenkinek, aki néha rákattint "Az Órás blogja" című fülre. Hónapok óta nem írtunk ide. Ez nem azt jelenti, hogy nincs inspiráció, vagy olyan ténykedés az órákkal, ami Önöknek érdekes lehet. Az idő hiányáról egy-egy hiányszakma képviselője rengeteget tudna mesélni, ha lenne rá ideje.

Az órás szakma hiányszakma. Alig kell utaznunk egy vagy két országhatárt, máris diplomás képzéssel lehet megtanulni ezt a hivatást. A legolcsóbb tanfolyamok, melyek feltételezik az alapismereteket, több százezer forintba kerülnek átszámolva. Sajnos ilyeneket nem szerveznek idehaza. Körülbelül 10 éve voltunk egy ilyen tanfolyam magyarországi meghirdetésén, amelyet volt tanárunk ismertetett, akkor kb. 50000 Ft lett volna ez a tanfolyam, ETA gyári háttértámogatással. Nagyon kevesen jelentkeztünk (tudtommal 3 ember), nem szervezték meg. A hivatalos országos órás képzésen is már több tíz éve alig 10-15 diák végzett évente.

Tavaly AZ UTOLSÓ osztály hagyta el a tantermet a Práter utcában. Szerencsére kollegánkat sikerült időben beiskolázni ebbe az osztályba, ahol Vele együtt híres - akár világhírű - órás családok sarjai is végeztek. Hála Vályi Huba tanár Úrnak!

A végző diákok körülbelül kétharmada helyezkedik el órásként. Nem csoda hát, hogy a pár ezer órát árusító hely közül csak néhányban van hozzáértő szakember. Ez nem lenne baj. Az óravásárlók jelentős részének ez nem elvárása, bár a "mély szakmai" felvilágosításokat azért elhiszik az eladóktól. Egyszer voltam egy óraértékesítőknek tartott előadáson is, ahol megkérdeztem, hogy mit jelent a 316L-es nemesacél. A svájci előadó válaszát meg sem tudtam várni, mert az igazi válasz valamelyik csinosnak tűnő lánytól érkezett a hallgatóságból: "nehogymá' nem tudod, hogy az a legjobb acél..." 

Ez a szakmai környezet, az órákhoz való általános fogyasztói hozzáállás, a verseny (?) a gyors szervizekkel és gagyi elemcserékkel nem indokolta, hogy a szakmánkba igazán sok energiát és pénzt öljünk bele. Aki a minőségi szolgáltatásoktól távol álló helyekhez szokott, -márpedig ez nem nehéz, hisz kevesen vagyunk- az furcsán nézi, hogy egy-egy "elemcsere" alkalmával mi mindent csinálunk végig az órájával. Egy "jó bizniszmen" inkább egy szép nagy és szakértőmentes (mert ezt jó pár "óramárka" meg is követeli) óraszalont "csinált" volna valami "jó" helyen, ha beruházni akar.

Gyerekkoromban órások között éltem, mindenkinek megvolt a saját miliője a javításhoz, az asztal és a környezete. A saját "rendjét" mindenki csak saját maga ismerte ki...

 

 

Aztán 17 évvel ezelőtt láttam egy kicsit különbözőt, szuper műszerekkel. Ki is volt írva néhány drága óramárka neve, de az foltot hagyott bennem, hogy kaja volt az órásasztalon... Mégis ez volt az első inspirációm. Természetesen az igazi ugrást egy óraszerviz jelentette Svájcban. Nagyot álmodtunk: a cél egy ilyen műhely felépítése volt. A szakmai tudás és becsület mellett kellett egy olyan környezet, ahová MI IS szívesen adnánk be az óráinkat karbantartásra. Ezt a nálunk vásárló és visszatérő vásárlók, ügyfelek nélkül lehetetlen lett volna felépíteni.

 

Köszönjük! 

 

Ugye így jogos, ha feltesszük a kérdést, amikor egy órát javításra vállalunk: tőlünk származik?

 

 

   
A miliő   Számítógépes óraszabályzó  

Fújás, szívás, fény

         
         
 Mosógépek    Csiszolunk, polírozunk...    ...és nagyban is
         
         
 Precíziós fúrógép    Esztergálunk, ha kell    Professzionális olajozó-csavarhúzó készlet
         
         
 Nyitás-zárás   A világ legmodernebb professzionális vízállóság mérője    Alkatrészek, gyári szerkezetek a gyorsaságért RAKTÁRON

P. 


Vissza a tetejére
Bezár